The Last Day of Normality på Bungemuseet

9 apr 2017 – 13 apr 2017

The Last Day of Normality på Bungemuseet. Foto: Panteha Pournoroozy

 

Minns du vad du åt sista gången när allt var som vanligt? Människor på flykt lämnar sin vardag bakom sig – sina vanliga måltider, sina matvanor. Installationen The Last Day of Normality är baserad på intervjuer som konstnären Caroline Hobkinson har gjort med flyktingar på Gotland. Deltagarna har sedan lagat den sista rätten de åt innan de lämnade sitt hem för att dela med sig av den. Under påsklovsveckan 9–13 april, visades installationen på Bungemuseet på Gotland och besökare gavs en chans att smaka på maten och bli en del av flyktingarnas berättelse.

När vi lagar mat håller vi våra minnen vid liv. Den Londonbaserade konstnären Caroline Hobkinson vill i sin installation återskapa en del av deltagarnas vardag genom att bjuda in oss i ett blått så kallat familjetält, fullt av matminnen. Tälten används som tillfälliga bostäder i flyktingläger i bland annat Irak och Grekland.

The Last Day of Normality är del av Riksutställningars projekt Måltider där olika aspekter av mat och att äta utforskas tillsammans med olika museer, inbjudna konstnärer, designers samt lokala initiativ och inbjudna flyktingar i närområdet. Installationen visades första gången på Friluftsmuseet i Linköping november 2016.

Maryam Hoseini, Roghale Hashemi, Fatima Tamour och Azzam Turkawi, Basil Ibrahim.

 

The Last Day of Normality till Bungemuseet
Under påsklovsveckan, den 9 - 13 april, visades installationen The Last Day of Normality på Bungemuseet på Gotland. Bungemuseet är ett museum med gårdar från 1600-, 1700- och 1800-talet och i mångt och mycket visar museet främst Gotlands lantbrukshistoria under dessa perioder. Bungemuseet vill dock bredda museets utbud och aktualisera sig mer genom samarbeten, projekt och tillfälliga utställningar.

- Vi tycker det är spännande att koppla ihop Bungemuseet med händelser i vår tid. Det är något vi ämnar göra mer i framtiden, säger Anders Svensson VD för Bungemuseet AB.

Kontakt:
Panteha Pournoroozy
Producent och projektledare, Riksutställningar
+46 498 79 90 74