Samtidskonst

Gammal gatukonst målas över med ny

I flera städer skapas museer för gatukonst, men kan verkligen konst som hör hemma på gatan flyttas till ett museum? Spana har besökt gatukonstmuseet i Sankt Petersburg.

Så utvecklas Barcelonas konstscen i skuggan av finanskrisen

När EU:s finanskris slog till drabbades Spanien hårdare än de flesta andra länder. Trots det utvecklas konstscenen i Barcelona i en spännande riktning. Utvecklingen drivs av fria aktörer som konsekvent sätter kvalitet i främsta rummet. Vi har mött några av dem, läs om hur de jobbar!

Vad är en bra utställning 2015?

SPANA! rapporterar från ”Considering exhibitions” ett symposium under Copenhagen Art Week, om djärva och tvärvetenskapliga utställningssamarbeten. Läs om begravd konst, tarmbakterier och katastrofforskare som använder samtidskonst i stället för att skriva avhandlingar.

Med konstens samhällsroll i fokus

ArkDes publika chef Veronica Hejdelind har varit på armkroksresa till Vienna Biennale, som vill skapa en plattform där konstarterna med bevarad integritet och självständighet kan hävda och stärka sin samhällsroll och funktion.

After The West manade till minne och samarbete

Vänta med nya manifest. 2000-talet bör handla om att lyssna bakåt för fördjupa, och bästa arbetet görs och kommer att göras av små aktörer. Det sa Hans Ulrich Obrist under konferensen After the West på Moderna museet, där curatorer, forskare och museichefer samlades kring dagens utmaningar för samtida konstmuseer.

Samtidskonst i stället för reklam längs Casablancas gator

Under Billboard Festival Casablanca 2015 visar 63 samtidskonstnärer fotografiska verk på stora reklamskyltar längs gatorna. Med museet som bas blir stadsrummet en kraftfull medspelare i projektet.

”Inga gränser för vad som behöver curateras”

En ny förväntan på den kompletta curatorn växer fram där curatorer drivs av en egen motor och avlägsnar sig allt mer från den konstnärliga praktiken – något som är både tvingande och nyskapande.

"Vi förstod att vi måste visa Janukovytjs skatter"

Spana har pratat med museichefen Julia Vaganova om hur Ukrainas Nationella Konstmuseum påverkats av de våldsamma striderna på Majdan i Kiev.

Museiboom i Kinas nya kulturhuvudstad

Martin Kemble, chef för ART LABOR Gallery i Shanghai, berättar om de problem som konstutövare i det snabbt växande kulturdistriktet West Bund Cultural Corridor står inför.