Knottrig plast sprider ljuset jämnt

Visby

Ljusskivor med jämt ljus i utställningen Stämplad. Foto: Andrei Alexa.

 

Att belysa bilder och texter bakifrån har länge varit en användbar metod på museer. Både för att man slipper ljussätta utifrån, men också för att det finns något magiskt och lockande med den bakbelysta bilden. Nu finns en enkel och billig teknik för att sprida ljuset jämnt över ytan.

Det har alltid funnits ett behov av lysande skyltar i museivärlden. För att kunna visa upp bilder och text vid sidan av ljuskänsliga föremål har man behövt få fram belysning som inte “läcker” över till andra ställen än den hör hemma. Det har genom åren experimenterats med många olika lösningar.

Lysplast och ljuslådor
Lysrör i djup trälåda är en otymplig klassiker. I början av 2000-talet var det populärt med ljusfilm, som bygger på att man får ett tunt lager zinksulfid att lysa genom att tillföra högfrekvent elektricitet. Tyvärr har det varit svårt att hitta en teknik utan nackdelar. 

Från kant till kant
Skickar man in ljus från kanten i en ren akrylplastskiva färdas ljuset rakt igenom skivan och ut genom kanterna. Ljuset studsar inne i plasten och endast en liten mängd ljus läcker ut genom sidorna. För att få ljuset att reflekteras ut genom sidorna måste ljusstrålarna brytas på ett annat sätt. Det är här den knottriga baksidan kommer in i bilden.

Om man med våld drar bort baksidan på skivan syns de printade knottrorna på akrylplasten.

 

Små knottror sprider ljuset
Nu finns det en akrylplastskiva vars ena sida printas med små knottror i ett speciellt mönster. LED-listen skickar in ljuset i skivan från kanten, varpå ljuset sprids via de reflekterande knottrorna ut genom den transparenta sidan, jämnt över hela ytan. Tekniken gör det möjligt att åstadkomma en mycket tunn lysande skiva.

Närbild på de reflekterande knottrorna.

 

Det finns skivor från tre millimeter och uppåt. Med möjligheten att få ett så tunt material blir det behovet av hållfasthet som får avgöra tjockleken. En platta på 7 mm klarar sig fint utan stöd bakom när den monteras stående med en bredd på 60 centimeter. 

Vanlig LED-list gör jobbet
Som nämnt ovan är det LED-list man använder för att få in ljuset i plattorna. Man monterar dioderna direkt mot kanten på plasten och på så sätt hamnar allt ljuset inne i skivan. Det måste dock vara en list med dioderna tätt intill varandra. Detta för att ljuset ska bli jämnt på kort avstånd så att man kan undvika en bred ram. Ljusstrålarna kommer att reflekteras runt inne i plasten tills det träffar en av de lasergraverade knopparna. Där diffuseras de och ljuset sprids jämnt ut genom framsidan av plattan. 

Dioderna sitter tätt för att åstadkomma ett jämnt ljus.

 

Vilket ljus man får ur plattan påverkas av valet av LED-list. Det är fullt möjligt att få plattan enfärgad och bländande stark. Man kan även göra den justerbar i färgtemperatur. Eller kanske använda DMX-styrd RGB-list.

Ej tryckbar
Tyvärr kan man inte trycka direkt på ytan. Om man klistrar något direkt på ytan så påverkar den reflekteringsegenskaperna och ljuset sprids inte längre jämnt inuti plasten. Det går däremot bra att lägga bilden direkt emot den, så länge man inte klistrar. Därför printar eller folierar man på en tunnare skiva som man lägger framför den som ska lysa. Detta för det goda med sig att det blir billigare och enklare att byta text och reparera då det inte är den aktiva plattan som ligger ytterst.

Jämförelse mellan en klistrad och en oklistrad extra skiva. Den klistrade medför ojämnheter i ljuset.

 

Hur får man tag på det?
Det här är egentligen ingen ny produkt. Man har kunnat skicka ljus genom akrylplast så länge det har funnits. Vanliga användningsområden är utrymningsskyltar och dekoration. Det som är intressant här är att man använder en teknik lånad från dataskärmar för att sprida ljuset jämnt. Elgrossisterna säljer dem i standardstorlekar med tillbehör för att ersätta akustikplattor och göra infällt allmänljus i undertak. Det första man kan göra för att lära känna tekniken är faktiskt att köpa en platta och experimentera med.

Nästa steg skulle kunna vara att kontakta någon som säljer akrylplast. En välsorterad plastfirma känner till tekniken och kan säkert leverera dels bara plasten, dels färdig produkt. De finns i storlekar upp till 2x3 meter, men Riksutställningar har bara testat 60 centimeters bredd och med det måttet blir resultatet bra.

Importera själv
Till Riksutställningars senaste utställningsprojekt Stämplad behövde vi ett antal plattor i speciella mått, produkter som vi beställde via Alibaba.com. Produkten Edgelux panel tillverkas av Shanghai Edge Light. En skiva med måtten 1057x595x6 millimeter kostade cirka 46 dollar. Till det kom LED-listen som kostar cirka 12 cent per meter samt fraktkostnader. Det var inga problem att beställa på millimetern de mått vi behövde. Färgtemperaturen på LED-listen blev, även den, precis enligt våra önskemål. Vi beställde plattorna utan ram, med bara en tejp som håller samman list och plast.

Vill du veta mer om denna eller liknande produkter, kontakta Jesper Cederlund, Produktions- och utvecklingschef på Riksutställningar.

Staffan Cederborg
Redaktör

Uppdaterad: 23 Feb 2017 13:56 Print