Väcker de döda till liv och håller de levande levande

AMSTERDAM

 

 

Överlevare från koncentrationslägren förblir levande tack vare hologramteknik på University of California.

Hologram har funnits i långt över hundra år men fortsätter fascinera och engagera i takt med teknikens utveckling. Riksutställningars Jesper Cederlund skriver om de växande användningsområdena för utställare. Läs och inspireras!

Vad är ett hologram? Sök på nätet och du hittar livliga debatter, både om upplevelserna – som när avlidne rapartisten Tupac Schakur ”återuppstod” på Coachellafestivalen – och tekniken bakom dem.
Mycket kraft läggs på definitioner, vad är holografi och vad är ett ”äkta hologram”? För den som är intresserad av definitionerna finns mer läsning här. Annars kan man i grova drag säga att lyckas du ställa Darth Vader på ett bord där du kan se honom i 3D från alla håll och dra en hand genom hans bröst utan att stoppas av någon teknik eller yta, då ligger du i framkant. Samtidigt är även den enkla lilla duvan på ditt VISA-kort ett hologram.

45 graders vinkel
”Pepper ghost effect” var en av holografins pionjärtekniker redan i slutet av 1800-talet. Den har använts länge i film och utställningar och går ut på att man via ljus, i dag ofta från projektorer, LCD- eller LED-skärmar, proiicerar en bild mot en yta i 45 graders vinkel. Det är själva ytan som är speciell – den skall både vara ”genomskinlig” då objektet hamnar bakom ytan och bryta ljuset som faller emot den så att objektet uppfattas som tredimensionellt. Ytan kan vara antingen en glas- eller plastskiva, eller en folie (polymer) uppspänd på ett ramverk. Oavsett material måste det innehålla de små ”kristaller” som bryter ljuset.

 

Vifta bort klockan i Space 3D:s interaktiva hologram på ISE 2013.

Förstärka föremål
Användningsområdena för hologram i utställningar växer. De kan användas i montrar när man vill förstärka föremål med animationer, till exempel av hur ångan kommer till och driver en liten ångmaskin eller hur lindningen av en lotusfot går till. Nästa steg är att göra hologrammet interaktivt, exempelvis med hjälp av en kinect-enhet, något som företaget Space 3D visade på ISE 2013 i Amsterdam tidigare i år. Åt en klocktillverkare hade man gjort ett hologram som var synligt från tre håll och kunde vridas, vändas och zoomas med handrörelser i luften utanför montern. Man kunde även ”vifta” bort klockan och då kom nästa animation som var ett flygplan som man kunde ”köra” via handrörelser i luften. Se mer här.

Kommer tala med framtidens studenter
I Riksutställningars utställning ”Resan fram och tillbaka” finns en station där bersökarna kan prova olika virtuella kläder via handrörelser som registreras av en kinect-enhet som projicerar bytet på en filmduk eller visar det på en skärm. På ISE-mässan visades samma sak fast av ett företag som gick ett steg längre och projicerade bilden av dig med de valda kläderna som ett hologram att studera från tre håll.
Ytterligare en nivå av interaktivitet har skapats vid University of Californias projekt ”New Dimensions in testimony”. Här skapas möten mellan studenter och överlevare från förintelsen. Medelåldern på överlevarna är 79 år i dag och projektet kommer att bevara deras berättelser anmärkningsvärt levande långt in i framtiden. De har intervjuats i en ICT Light stage och filmats med sju kameror, och när intervjuerna visas kan publiken ställa frågor till intervjupersonen. Fråga- svarfunktionerna triggas via Siri-teknik för röststyrning. 

Måste upplevas
Känslan av hur holografiteknik fungerar och ser ut är svårfångad i ord och bild, den nästan måste upplevas i verkligheten. Men för att se exempel på anvädningsområden rekommenderas filmerna i denna artikel och länkarna till höger.
 

 

Tupac Shakurs omtalade återuppståndelse. 

 

Intervjuer med ungdomar om deras reaktioner på att ”väcka de döda” som hologram. Spännande tankar och perspektiv!

Animation runt föremål i monter.

Hologram som mötesform?

 

Jesper Cederlund
Utvecklingstekniker

Uppdaterad: 20 Mar 2013 11:41 Print