Utställningsradion

Sponsring utan risk?

Vad krävs för att skapa framgångsrik samverkan med näringslivet? Inspireras av tre svenska museers erfarenheter och råd. Lär om avtal, policies och annat som krävs för att lägga en trygg grund.

Vad är det som luktar?

Det luktar vår på Helsingfors stadsmuseum. Och på Kiasma luktar det såväl katt som hyacint. Utställningsradion lyfter fram konst och utställningar som riktar sig till andra sinnen än synen.

Så kan man utveckla en basutställning

En basutställning byggs för att stå i flera år. Och den står ofta längre än det är tänkt från början, ibland i flera decennier. Så hur håller man den levande och uppdaterad? Utställningsradion besökte Alingsås museum tillsammans med tre gästexperter. Deras uppdrag var att föreslå hur utställningen kan utvecklas.

Museer som mjuk makt

I detta avsnitt av Utställningsradion diskuterar vi soft power och museernas makt över tanken. Hör samtalet mellan Anna Ulfstrand på Stockholms Stadsmuseum, Anna Mazetti-Nissen på Unstraight Museum och Helene Larsson-Pousette, tidigare svenskt kulturråd i Serbien.

Styrning för ökad mångfald?

PODD Är piskor eller morötter bästa verktygen för ökad mångfald på svenska museer? Om detta har Utställningsradion pratat med minister Bah Kuhnke, Arts Council England, Maria Jansén och färska utställningsproducenten Dani Ruz.

Varför ska museer göra podd?

Hur kan museer och utställare använda poddradio som verktyg, exempelvis för att skapa nya samarbeten? inspireras av Jonas Nilsson från Gislaveds konsthall och Annelie Abrahamsson från Kultur i Väst, samt Sonia Lopez från MACBA – som gör "världens bästa museipodd" för över 50 000 lyssnare i 90 olika länder.

Museer i Kultur 3.0 – Vad är potentialen?

I detta avsnitt av Utställningsradion samtalar Åsa Hallén, länsmuseichef i Värmland, Jan Sahlén, kommunalråd i Kramfors och Anders Wikström, frilansande kulturmiljöagent, om kulturekonomen Pier Luigi Sacco och hans teorier om det han kallar Kultur 3.0.

Utställningsradion: Queer på museerna

Världen över har hbtq-personer osynliggjorts i den kollektiva historieskrivningen. Vad händer när ett museum bryter tystnaden och börjar berätta? Gäster detta avsnitt är Hugh Ryan, Pop-Up Museum of Queer History, Patrik Steorn, Thielska Galleriet, Evelina Wahlqvist och Dennis Josefson, Riksutställningar. 

Bild: Utopia

Utställningsradion: Finns det museum för alla?

Alla ska ha rätt till ett museibesök, men går det att skapa ett museum som finns till för alla? Hur gör man och hur ser situationen ut idag? Gäster: Daniel Gillberg och Hanna af Ekström från projektet FunkTek. Programledare: Lina Wennersten.

Bild: Rättvisefömedlingen

Utställningsradion: Museerna och mångfalden

Hur fortsätter man arbetet att göra museerna mer inkluderande efter rapporten "Museerna och mångfalden"? Gäster är Riksutställningars uppdrags- och analyschef Eric Fugeläng, HR-konsulten Karin Bogren och demokratiagenten Barakat Ghebrehawariat.