Artificiell intelligens gör nya kopplingar mellan verk

Nasjonalmuseet, Oslo  

Tate Britain och Nasjonalmuseet använder artificiell intelligens för att göra samlingarna mer tillgängliga. Se vilka kopplingar AI gör mellan konst och nyhetsbilder.


Fjärråtkomst – smart men sårbart

Visst finns det omständigheter där fjärrövervakning och fjärrstyrning av tekniken i utställningar kan vara berättigade, men Ulf Petersson på Transpond rekommenderar generellt stabil lokal teknik framför remote access.

Knottrig plast sprider ljuset jämnt

Att belysa bilder och texter bakifrån har länge varit en användbar metod på museer. Nu finns en enkel och billig teknik för att sprida ljuset jämnt över ytan.

Scrolla med snören

Har vi något att vinna på att låta besökaren vara mer handgriplig? Spana Teknik har hämtat hem några exempel på hur man gömmer det digitala i ett fysiskt, analogt gränssnitt, och samtidigt kammar hem vinster på inlärningskontot.

10 tips till museer som vill uppdatera basutställningen

Projektet Arkiv Q har fört in fler berättelser och perspektiv i Fjällmuseets samlingar och basutställning. Museichefen Ola Hanneryd och konsulterna Elfrida Bergman och Sara Lindquist delar med sig av sina tips till andra museer som vill uppdatera sina utställningar med enkla medel.

Så förnyade Fjällmuseet sin basutställning

Historien är inte så homogen och heterosexuell som den ibland ser ut – det har alltid funnits människor som har avvikit från sin tids norm. Projektet Arkiv Q har under två år samlat in historiskt och nutida material som används för att förnya och bredda Fjällmuseets basutställning.
​– En fördel med att vara ett så litet museum är att det är lätt att vända på skutan, säger museichefen Ola Hanneryd.

Gräsrotsprojekt ska förädla museianställdas idéer

Är det möjligt att förnya museivärlden utan större kostnader? Att till och med skapa en mer kostnadseffektiv verksamhet? Sedan 2014 driver MA, Museums Association, projektet Transformers som syftar till att ta vara på museets interna idékapital.

Skojig leksak eller framtidens storytelling?

Oavsett vad man tycker och tror om VR-enheternas användningsområden kan man inte neka till att det är en teknik som växer sig allt starkare på elektronikmarknaden. Men har de någon plats på museerna? Och vilka av alla dessa enheter ska man i så fall välja?

Behövs museerna som fysiska rum?

Museer förändrar liv – det var mottot för årets Museum Association-konferens. Leif Hallsén, museipedagog vid Gustavianum, rapporterar från ett existentiellt djupdyk där museerna frågar sig varför de finns.

Vad museer kan lära av science center

Interaktivitet är självklart på science center, men inte lika naturligt på alla föremålsmuseer. Lotta Wiker från Vasamuseet åkte på en armkroksresa till konferensen Ecsite och hittade tre idéer som hon vill ta med sig hem.

Så förbättrade MoMA besökarnas första intryck

MoMA studerade besökarnas beteende i entrén – och gjorde kontoversiella förändringar. Jonas Heintz från Teckningsmuseet har tagit del av deras modell och fått nya ingångar till hur museet kan jobba med att utveckla entrén.