Artificiell intelligens gör nya kopplingar mellan verk

Nasjonalmuseet, Oslo  

Tate Britain och Nasjonalmuseet använder artificiell intelligens för att göra samlingarna mer tillgängliga. Se vilka kopplingar AI gör mellan konst och nyhetsbilder.


Skolor flyttade in på museer

Att skolelever kommer på besök är en del av alla museernas vardag. Eleverna tillbringar sällan mer än några timmar på museet, men i Storbritannien har ett projekt precis avslutats, där barn har haft all sin undervisning på ett museum under flera veckors tid.

Vårda relationer med marginaliserade grupper

Göteborgs stadsmuseum och Vietnamesiska Kvinnomuseet i Hanoi brottas med samma problem: Hur upprätthåller man relationer som skapats i samband med en utställning? Karl Arvidsson åkte på en armkroksresa till konferensen Best in Heritage i Dubrovnik...

Virtuella dinosaurier på tyska museer

Några strandhugg bland VR-applikationer på tyska museer visar att tekniken är att räkna med. Än så länge verkar fokus ligga på att väcka liv i dinosaurier och andra urtidsdjur, men styrkan hos virtual reality kan nog åstadkomma mer än så.​

Fjärråtkomst – smart men sårbart

Visst finns det omständigheter där fjärrövervakning och fjärrstyrning av tekniken i utställningar kan vara berättigade, men Ulf Petersson på Transpond rekommenderar generellt stabil lokal teknik framför remote access.

Knottrig plast sprider ljuset jämnt

Att belysa bilder och texter bakifrån har länge varit en användbar metod på museer. Nu finns en enkel och billig teknik för att sprida ljuset jämnt över ytan.

Scrolla med snören

Har vi något att vinna på att låta besökaren vara mer handgriplig? Spana Teknik har hämtat hem några exempel på hur man gömmer det digitala i ett fysiskt, analogt gränssnitt, och samtidigt kammar hem vinster på inlärningskontot.

10 tips till museer som vill uppdatera basutställningen

Projektet Arkiv Q har fört in fler berättelser och perspektiv i Fjällmuseets samlingar och basutställning. Museichefen Ola Hanneryd och konsulterna Elfrida Bergman och Sara Lindquist delar med sig av sina tips till andra museer som vill uppdatera sina utställningar med enkla medel.

Så förnyade Fjällmuseet sin basutställning

Historien är inte så homogen och heterosexuell som den ibland ser ut – det har alltid funnits människor som har avvikit från sin tids norm. Projektet Arkiv Q har under två år samlat in historiskt och nutida material som används för att förnya och bredda Fjällmuseets basutställning.
​– En fördel med att vara ett så litet museum är att det är lätt att vända på skutan, säger museichefen Ola Hanneryd.

Gräsrotsprojekt ska förädla museianställdas idéer

Är det möjligt att förnya museivärlden utan större kostnader? Att till och med skapa en mer kostnadseffektiv verksamhet? Sedan 2014 driver MA, Museums Association, projektet Transformers som syftar till att ta vara på museets interna idékapital.

Skojig leksak eller framtidens storytelling?

Oavsett vad man tycker och tror om VR-enheternas användningsområden kan man inte neka till att det är en teknik som växer sig allt starkare på elektronikmarknaden. Men har de någon plats på museerna? Och vilka av alla dessa enheter ska man i så fall välja?